Szczegóły atrakcji turystycznej
Kategoria: Oferta turystyczna

Kozia Zagroda


Kozia Zagroda - to miejsce, w którym urzeczywistniły się nasze marzenia - aby dzielić się tym, co piękne i niepowtarzalne w tradycyjnej kulturze mieszkańców Beskidu Śląskiego. Dlatego zrekonstruowaliśmy góralską chatę, w zagrodzie trzymamy kozy, a w reszcie warzymy oparte na starych przepisach dania kuchni regionalnej.

Możecie zatem skosztować u nas francka, jagnięciny i oryginalnej kwaśnicy, uraczyć się nalewką i miodem, ale też dowiedzieć się co to jest sałasz, kim zaś byli Wałasi. Dla wielu dzieci atrakcją będzie karmienie i pogłaskanie kozy.

Bramy zagrody są otwarte na oścież przez cąły rok. Odbywają się tutaj imprezy regionalne, w tym warsztaty pieczenia chleba i wyrobu serów, pokazy pieczenia placków na blasze, ogniska z pieczeniem barana. We wnętrzach naszej drewnianej chaty mamy dwie izby, po 50 miejsc każda. Dolna z tradycyjnym piecem kaflowym, uzupełnia obszerna weranda z widokiem na malownicze góry. W górnej izbie odbywają się warsztaty dla szkół i przedszkoli, a także szkolenia i wystawy. Proponujemy dwa tematy edukacyjne: "Jak powstaje ser" i "Od gospodarza do piekarza".

 

Programy edukacyjne realizowane w gospodarstwie:

1. Temat zajęć: Jak powstaje ser

Czas trwania zajęć: 1-3 godz.

Grupa docelowa: 4-99

Liczebność grupy: min. 10 max 60

Zakres tematyczny: uczestnicy w trakcie zajęć poznają ciekawostki z życia pasterzy, zwierząt pasterskich, gospodarki pasterskiej, produkcji serów w kolybie.

Harmonogram/przebieg zajęć:

  • Przywitanie uczestników przez gospodarza w stroju regionalnym, zwiedzanie z zewnątrz: chałupa góralska, koszorz zwierzętami, kolyba;
  • Spotkanie z zwierzętami, zwyczaje, charakterystyka zachowań kóz;
  • Spotkanie z bacą w kolybie i wyrób sera wołoskiego;

Pomoce dydaktyczne: tablice informacyjne, zdjęcia starych fotografii

 

2. Temat zajęć: Jak powstaje chleb na zakwasie

Czas trwania zajęć: 1-3 godz.

Grupa docelowa: 4-99

Liczebność grupy: min. 10 max 60

Zakres tematyczny: uczestnicy w trakcie zajęć poznają ciekawostki związane z wyrobem i wypiekiem chleba na zakwasie, pokaz karmienia zakwasu, składniki ciasta (ziarno zbóż, mąki, ziarna słonecznika, siemienia lnianego).

Harmonogram/przebieg zajęć:

  • Przywitanie uczestników przez gospodarza w stroju regionalnym, zwiedzanie z zewnątrz:chałupa góralska, koszor z zwierzętami, kolyba.
  • Powitanie uczestników chlebem pokazanie różnicy smaku chleba tradycyjnego a chleba powszedniego kupowanego w sklepie.
  • Rozpoznawanie mąk, mieszanie składników na ciasto, formowanie i wypiek.
  • Wypieczone chlebki uczestnicy zabierają do domu.
  • Degustacja potraw regionalnych - chleb na zakwasie, bundz, serki wędzone.
  • Gry i zabawy, prace plastyczne związane tematycznie z programem. Wykonane prace dzieci zabierają jako pamiątkę do domu.

Pomoce dydaktyczne: tablice informacyjne, zdjęcia starych fotografii, wyroby rękodzieła regionalnego, stroje regionalne, tradycyjne naczynia do wyrobu sera, kolyba - szałas pasterski, ziarna zbóż, mąka, naczynia do przechowywania zbóż, sita, formy do wyrastania ciasta, żarna.

Dodatkowe uwagi: Zagroda w przyszłości zamierza rozwijać program pasterstwa, w oparciu o sprowadzenie kóz rasy karpackiej (ginący gatunek), oraz prowadzenia zajęć wyrobu filcu w tradycyjnym foluszu.

 

Informacje ogólne
: zagroda edukacyjna
Kontakt
: 500 555 210
: www.koziazagroda.com
Organizator
Polska

Nie jesteś zalogowany. Aby skorzystać z planera podróży musisz się zalogować.

Przejdź do strony logowania.

Atrakcje
Trasy
Galerie
Powiązane trasy
Wypożyczalnie
zobacz więcej